Πάσχα στην Κέρκυρα – Το Έθιμο Μπότηδες

Πάσχα στην Κέρκυρα – Το Έθιμο Μπότηδες

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πολύβουο το Πάσχα στην Κέρκυρα για το 2017 αποτελεί μία μελωδία από χρώματα, έθιμα και παραδόσεις που από την πρώτη στιγμή ασκεί τη γοητεία του στον επισκέπτη.

Ακόμα και η φύση φοράει τα καλά της καθώς ντυμένη στα Πράσινα και ανθισμένη ετοιμάζεται να υποδεχθεί το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός. Γεγονός που λόγω της κατανυκτικής ατμόσφαιρας που το περιβάλει μαγεύει τον επισκέπτη του νησιού ήδη από την αρχή.

Το έθιμο με τους Μπότηδες :

Πάσχα κέρκυρα μπότηδες 2017Το έθιμο Μπότηδες εκτυλίσσετε  στη Σπιανάδα στο κέντρο της πόλης και στην Κέρκυρα αποτελεί ένα συνδυασμό από Ενετικές Παραδόσεις και Ορθόδοξα έθιμα.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης Ανάστασης στις 12μμ, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστιες κανάτες γεμάτες με νερό από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Αυτές οι τεράστιες κανάτες ονομάζονται Μπότηδες.

Τι είναι οι Μπότηδες ;

Οι Μπότηδες είναι τα πήλινα μεγάλα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για την ευκολότερη μεταφορά τους. Στην Κέρκυρα το Πάσχα τα μπαλκόνια είναι στολισμένα όπως επίσης είναι και οι Μπότηδες που πριν το πέταγμα τους είναι δεμένοι με κόκκινες κορδέλες. Το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο ;

Πάσχα στην Κέρκυρα 2017Το συγκεκριμένο έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών κατά τη περίοδο του Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας.

Για το πώς ξεκίνησε υπάρχουν διαφορετικές μεταξύ τους θεωρίες.Κάποιοι λένε ότι το συγκεκριμένο έθιμο οφείλει την προέλευση του στους Καθολικούς και την Ενετοκρατία. Αυτή η εκδοχή στηρίζεται στο ιστορικό γεγονός ότι στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν όσα πράγματα δεν χρειάζονταν και  ήταν παλιά έτσι ώστε ο νέος χρόνος να μπορέσει να τους φέρει καινούρια και καλύτερα.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν αυτό το έθιμο και το τροποποίησαν αντικαθιστώντας το πέταγμα των παλαιών πραγμάτων με το πέταγμα των Μπότηδων, με σκοπό να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Από την άλλη μεριά η δεύτερη θεωρία έχει περισσότερα κοινά με τις συνήθειες και τις παραδόσεις των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον μήνα Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου. Η συγκεκριμένη περίοδος άρχιζε με το πέταγμα των παλιών τους κανατιών έτσι ώστε τα νέα τους να γεμίσουν με καρπούς.

 

Spread the love

Συντάκτης :

By igounaris / Administrator, bbp_keymaster

Follow igounaris
on Μαρ 26, 2017

No Comments

Leave a Reply